Nibud: Automatische pensioenopbouw voor alle werkenden

Alle werkenden moeten automatisch een aanvullend pensioen opbouwen om te voorkomen dat er straks een grote groep pensioneerden met geldproblemen is. Dat zegt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in het rapport ‘Rondkomen na pensionering, nu en in de toekomst’. Het Nibud voorziet in de toekomst een groeiende groep gepensioneerden die moeite heeft met rondkomen. 

Volgens het instituut is het voor de consument moeilijk om vooruit te kijken en geld voor later apart te zetten. Ook verhuizen gepensioneerden niet zo makkelijk. Daarom pleit het instituut voor een verplichte pensioenopbouw voor alle werkenden, ook voor zzp’ers. Deze voorziening moet aan een aantal kwaliteitseisen voldoen zodat iedereen kan vertrouwen op een redelijke pensioenuitkering.
 
Het Nibud verwacht dat over 15 tot 20 jaar het aantal gepensioneerden dat moeite heeft met rondkomen, zal toenemen. Op dit moment komt een derde van de gepensioneerden moeilijk rond. Van de voormalig zelfstandigen komt 44 procent moeilijk rond. Van gepensioneerde huurders en mensen die ooit zijn gescheiden heeft ongeveer de helft moeite met rondkomen. Deze groepen maken zich ook vaker zorgen over hun financiën. Zo’n 36 procent van de gepensioneerden heeft minder dan 5.000 euro spaargeld. Hoe lager het inkomen, hoe minder spaargeld mensen hebben en hoe moeilijker zij op financieel gebied de overgang naar pensionering ervaren. Deze huishoudens houden na het betalen van de vaste lasten en huishoudelijke uitgaven weinig ruimte in hun budget over. Daarom is het extra lastig om een inkomensdaling of onverwachte uitgaven op te vangen. Het Nibud maakt zich zorgen over gepensioneerden die zorg nodig hebben. Met name de lage inkomens hebben weinig ruimte om die zorguitgaven te betalen.

Bron: Rondkomen na pensionering, nu en in de toekomst, een bundeling van inzichten op basis van bestaande (wetenschappelijke) literatuur en onderzoeken en cijfers van Netspar, CBS en Nibud. 
 

Gerelateerde artikelen