Nederland haalt deadlines informatie-uitwisseling rulings niet

Nederland heeft grote moeite om de internationale afspraken over de uitwisseling van informatie over rulings tijdig na te komen. Dit zegt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in een Kamerbrief over de stand van zaken met betrekking tot de uitwisseling van informatie over rulings.

Zowel in OESO als in EU-verband zijn afspraken gemaakt over de uitwisseling van informatie over rulings. Wiebes: “Op dit moment wordt door de Belastingdienst hard gewerkt om uitvoering te geven aan de OESO- en EU-afspraken. Dit is een enorme klus.”

In november vorig jaar gaf Wiebes al aan dat de Belastingdienst de deadlines voor uitwisseling van informatie voor bestaande rulings in zowel OESO- als EU-verband niet haalt. Dit heeft verschillende oorzaken. Wiebes: “Het merendeel van de rulings is niet centraal geregistreerd. Belastinginspecteurs dienen daarom handmatig hun dossiers door te lopen. Naar schatting moeten zij 13.000 dossiers doorlopen.” Naast de hoeveelheid rulings waarover informatie moet worden uitgewisseld, is ook het invullen van de standaardformulieren een oorzaak van de vertraging. “Dit kost meer tijd dan gedacht,” aldus de staatssecretaris. Wiebes laat weten dat hij vastberaden blijft te voldoen aan de internationaal gemaakte afspraken over de uitwisseling van informatie over rulings. “Het niet halen van de deadlines doet daar niet aan af.”

De afgelopen maanden is er op ambtelijk niveau contact geweest met het OESO-secretariaat van het Forum on Harmful Tax Practices (FHTP) om in te komen tot een werkbare afspraak voor de uitwisseling van informatie over rulings door Nederland. Het OESO-secretariaat heeft aangegeven begrip te hebben voor de Nederlandse situatie en in overleg is besloten om de landen die deelnemen aan het FHTP op de hoogte te brengen dat Nederland vastberaden is te voldoen aan de afspraken, uitleg te geven waarom er vertraging is en te informeren wanneer de Belastingdienst kan voldoen aan de afspraken. Met het OESO-secretariaat is gesproken over het feit dat de Belastingdienst een jaar langer de tijd nodig heeft, dus dat informatie uiterlijk per 31 december 2017 wordt uitgewisseld.

Wiebes laat verder weten dat de Belastingdienst een aantal stappen heeft ondernomen om het proces van uitwisseling van informatie over rulings te versnellen:

  • Belastingplichtigen en –adviseurs zijn en worden betrokken bij het invullen van de standaardformulieren over bestaande en nieuwe rulings.
  • Door de Belastingdienst is een handreiking ontwikkeld die belastingplichtigen helpt bij het invullen van het standaardformulier. Deze is en wordt op verzoek aan belastingplichtigen en belastingadviseurs verstrekt.
  • Aan inspecteurs is en wordt interne voorlichting gegeven over het proces van het identificeren van rulings waarover informatie moet worden uitgewisseld en het invullen van het standaardformulieren. Hierdoor is elke inspecteur die rulings afsluit of heeft afgesloten, betrokken bij het proces van uitwisseling van informatie over rulings.
  • Voor het invullen van niet door belastingplichtige ingevulde standaardformulieren (met name voor Advance Pricing Agreements (“APA’s”) is een aparte task force ingesteld.

 

Gerelateerde artikelen