Miljarden uit stikstoffonds beschikbaar voor boeren

Het geld is er voor de overgang naar een nieuw landbouwsysteem.

Geld uit het stikstoffonds, waarin miljarden zijn gereserveerd voor de overgang naar een nieuw landbouwsysteem, worden niet voor andere doelen gebruikt. Er zijn heldere afspraken over gemaakt, die blijven overeind staan.

Dat geven minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en minister Henk Staghouwer (Landbouw) aan. Volgens Van der Wal is het rechtvaardig dat het kabinet zo'n ruimhartig fonds heeft opgezet om maatregelen te kunnen treffen op het gebied van stikstof, water en klimaat. "Wat mij betreft gaan we daar niet aan tornen”, aldus Van der Wal. “Het is een echt een enorme opgave. We hebben het decennialang laten liggen en dit is het moment om door te pakken, ook voor een nieuwe toekomst van de agrarische sector, zei Van der Wal voorafgaand aan overleg over de begroting. Als er wel op het fonds beknibbeld wordt, zal dat volgens haar grote gevolgen kunnen hebben.”

Het kabinet is druk bezig om de begroting voor volgend jaar rond te krijgen. De stukken moeten nog deze maand bij de Raad van State liggen. Het kabinet zal de plannen presenteren tijdens Prinsjesdag, de derde dinsdag van september.

 

Gerelateerde artikelen