Middelgrote kantoren: steeds minder audit-werk

Zij volgen het voorbeeld van de Grote 6 en diversificeren steeds meer hun dienstenaanbod, constateert MGI Worldwide, het Top 20 international accounting network.
Volgens MGI Worldwide groeide het percentage omzet uit non-audit werk tot 55% in 2015, terwijl dat in 2014 nog 50% en in 2013 48% was.
 
De jaarrekeningcontrole wordt door veel kantoren beschouwd als een activiteit met lage marges, weinig tot geen groeimogelijkheden en hogere compliance-risico’s dan management consultancy of fiscale ondersteuning. 
Ook bij de kleinere internationale netwerken van kantoren ziet men deze ontwikkeling – daar komt al 46% van de omzet uit non-audit diensten.
 
MGI constateert ook, dat steeds meer middelgrote kantoren in de positie zijn om over de grenzen van hun thuisland diensten te verkopen. Ook dat helpt de relatieve achterstand t.o.v. de Big4 in te lopen. Die halen nog slechts 39% uit de traditionele controlewerkzaamheden. 
 
Steeds meer middelgrote kantoren bieden ook diensten aan als rond cyber-security, data analytics en compliance-diensten. Juist de nauwere samenwerking in netwerken als MGI Worldwide stelt de kleinere accountants in staat door kennis en tools te delen steeds beter te concurreren met de grote kantoren.
 
Gerelateerde artikelen