Meer starters, minder faillissementen

In het derde kwartaal van dit jaar is het Nederlandse bedrijfsleven in groei ruim verdubbeld vergeleken met vorig jaar. Het aantal faillissementen is met 21,7 procent gedaald en daarnaast zijn er 35,8 procent minder bedrijven opgeheven. Het aantal starters is met 5,3 procent toegenomen.

Dat blijkt uit de nieuwste Kwartaalmonitor van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. In het derde kwartaal van 2017 is de bedrijfspopulatie met 26.942 bedrijven gegroeid.

Starters

“In het derde kwartaal is het Nederlandse bedrijfsleven twee keer zo hard gegroeid dan een jaar geleden”, zegt Gert van den Berg van Graydon. “De positiviteit in het Nederlandse bedrijfsleven laat zich niet alleen zien in de groei, maar ook in de aanwas van startende bedrijven. We moeten terug naar 2013 om een derde kwartaal te zien met meer starters. Het aantal faillissementen en opheffingen blijft afnemen, dat zijn allemaal goede signalen die zich vertalen in groei.”

Het aantal bedrijven in Nederland is tijdens het derde kwartaal van 2017 met 1 procent toegenomen. In totaal zijn er tijdens het derde kwartaal van 2017 50.149 bedrijven gestart. Dat aantal wordt voor de berekening van de netto-groei in het derde kwartaal van het Nederlandse bedrijfsleven verminderd met het aantal opheffingen (22.297) en faillissementen (910). 

Zakelijke dienstverlening koploper in groei

Alle sectoren zijn in omvang toegenomen. De sector met de grootste netto-groei is de Zakelijke dienstverlening. Deze sector is tijdens het derde kwartaal van 2017 met 5.998 bedrijven toegenomen, dat is vier keer meer dan een jaar eerder. Op de tweede plaats staat de Bouw. De bedrijvigheid in deze sector is met 3.058 entiteiten toegenomen. Dat is 2,5 keer meer dan vorig jaar.

[avg-advertorial slug=”onmisbare e-learning voor-ambitieuze financials”]

In vergelijking met het derde kwartaal een jaar geleden, noteert Graydon de grootste stijging in relatieve netto-groei bij de IT&Communicatie (+1.722 bedrijven), de Groot- en Detailhandel (+2.514 bedrijven) en de Energiesector (+115 bedrijven). Vorig jaar kende de Landbouw en Visserij nog een krimp, nu is ook deze sector in omvang toegenomen (+254 bedrijven).

Een grote toename van het aantal starters is te zien bij de Energiebedrijven (+74%). In deze sector zijn er tijdens het derde kwartaal van 2017 59 bedrijven meer gestart dan een jaar geleden. “Opvallend is de sector Financiële Instellingen, deze sector kent weliswaar een netto-groei maar met minder bedrijven dan in dezelfde periode een jaar geleden”, merkt Van den Berg op. “Dat komt mede door de afname van het aantal starters (-5%). Samen met de Groot- en Detailhandel (-4,2%), is dit de enig sector die een afname laat zien van het aantal starters.”

Aantal starters neemt in bijna elke provincie toe

Noord-Holland (+6.744 bedrijfsentiteiten) en Zuid-Holland (+6.549 bedrijfsentiteiten) zijn de provincies met de grootste netto-groei in absolute zin. Daarbij is Noord-Holland koploper als het gaat om de meeste starters, Zuid-Holland loopt op kop als het gaat om de meeste opheffingen en faillissementen. Samen zijn deze provincies verantwoordelijk voor bijna de helft van de netto-groei van het Nederlandse bedrijfsleven.

In vergelijking met een jaar eerder is de netto-groei het meest toegenomen in de provincies Flevoland, Friesland en Zuid-Holland. Het aantal faillissementen is overal afgenomen, behalve in de provincie Drenthe (+7%). Het aantal starters is in vergelijking met een jaar geleden in bijna elke provincie toegenomen, maar niet in Gelderland (-3,1%) en Overijssel (-4,5%). In de provincies Zuid-Holland en Friesland (beide +11%), steeg het aantal starters het meest in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. 

Gerelateerde artikelen