Mazars: Ook geschiktheidstoets voor niet-OOB-accountantskantoren

Mazars wil dat de geschiktheidstoets voor beleidsbepalers en toezichthouders van accountantsorganisaties ook wordt ingevoerd voor niet-OOB-accountantsorganisaties. De firma is tegen een verlenging van de termijn waarbinnen tuchtklachten tegen accountants kunnen worden ingediend.

Dit zegt de firma in een reactie op de consultatie Wet aanvullende maatregelen accountantsorganisaties.

Het wetsvoorstel regelt dat een geschiktheidstoets wordt ingevoerd voor accountantsorganisaties met een OOB-vergunning. Maar Mazars wil dat minister Dijsselbloem van Financiën het wetsvoorstel op dit punt uitbreidt. ‘De geschiktheids is naar onze mening niet alleen relevant voor beleidsbepalers van OOB-accountantsorganisaties maar evenzeer voor niet-OOB-accountantsorganisaties,’ aldus Mazars.

Verder laat Mazars weten tegen een verlenging van de termijn van de tuchtprocedure te zijn.  Mazars: ‘De (subjectieve) termijn waarbinnen tuchtklachten bij de Accountantskamer kunnen worden ingediend wordt in het consultatiedocument verlengd van drie naar zes jaar. In de concepttekst van de Memorie van Toelichting wordt hierbij gewezen op het feit dat voorkomen moet worden dat accountants een lange periode in onzekerheid blijven over mogelijke tuchtprocedures. Naar onze mening wordt deze periode – hoewel inderdaad sprake is van een subjectieve termijn – door het voorgaande voorstel juist verlengd. Daarnaast heeft een klager naar onze mening binnen de huidige termijn van drie jaar voldoende mogelijkheden om een klacht in te dienen bij de Accountantskamer.’

• Reactie Mazars op consultatie Wet aanvullende maatregelen accountantsorganisaties

Lees ook: 

Gerelateerde artikelen