Mannak vindt dat hij integer handelde

In een interview met het FD vertelt de ontslagen NBA-bestuurder Harm Mannak over zijn conflict met het NBA-bestuur.

Vrijdag 13 december maakte de NBA het ontslag van Mannak bekend. Het onderzoek naar de bestuurders heeft volgens het bestuur 'een cumulatie van feiten' en daarmee 'een patroon' blootgelegd dat schadelijk is voor de NBA.

Een belangrijk feit is volgens de NBA het verzwijgen van een relatie met Andy Fastow, de voor fraude veroordeelde voormalig CFO van Enron.

Mannak vertelt in het interview dat hij bij zijn aantreden tegen de toenmalig voorzitter Pieter Jongstra heeft verteld dat hij net als Fastow aandeelhouder is bij KeenCorp. Of dat een probleem was? Het antwoord was nee. Dit staat in een email vastgelegd. 

Een jaar later, in 2019, is de relatie opnieuw ter sprake gekomen. Fastow kwam toen spreken op een congres over cultuur en gedrag. Mannak legde op verzoek het eerste contact met Fastow, maar gaf naar eigen zeggen de organisatie verder uit handen.

“Toen heb ik opnieuw gezegd dat Fastow en ik elkaar kennen van KeenCorp”, aldus Mannak. Maar, zo geeft hij toe, heeft toen niet gezegd dat Fastow en hij allebei aandeelhouder zijn. Hij noemde Fastow in plaats daarvan 'een betrokkene' bij KeenCorp. Dat had anders gemoeten, gaf hij eerder al toe.

Al met al vindt Mannak niet dat hij niet integer handelde. “Ik heb misschien onderschat hoe angstig accountants eigenlijk zijn. Ik sta altijd voor mijn verhaal. Maar ik denk dat het NBA-bestuur door de media-aandacht in paniek is geraakt. Ik vind dat ik integer ben geweest. Ik wil rehabilitatie. En die ga ik via de rechter afdwingen.”

Gerelateerde artikelen