Loont robotica voor de accountant?

ACCOUNTANCY EXPO 2019 - Loont robotica? Die vraag stelde Hidde-Jan Lemstra van RoboValley zichzelf én zijn publiek op Accountancy Expo 2019.

Bekijk hier de foto's van Accountancy Expo 2019

En het antwoord is zeker geen simpel ‘ja’ of ‘nee’. Lemstra nam zijn gehoor mee in de wereld van robotics, AI, big data, internet of things en blockchain. Hij sprak over kansen, risico’s, dilemma’s, ROI en de kosten van die digitale transformatie.

Zijn bedrijf heeft inmiddels naam gemaakt als het gaat om de ontwikkeling van initiatieven rondom robotics en RoboValley werkt nauw samen met experts van de TU Delft Robotics Institute. Uit die samenwerking is rondom de TU een robotics ecosystem voortgekomen; een regio waar onderzoekers, gevestigde bedrijven en start-ups de volgende generatie robotics ontwikkelen.

Prima, om op termijn problemen rond klimaatverandering, die snel groeiende wereldbevolking en de telkens weer dreigende voedseltekorten met hightech berekeningen te voorspellen, maar wat kunnen accountants nou eigenlijk met al die nieuwe techniek? Nou, best veel, oordeelde Lemstra.

“Uiteindelijk draait het om grote bakken data, daar zijn wij dol op”, aldus de robotica entrepreneur en investment advisor uit Delft. “Door robotica en accountancy samen te brengen, ontstaat in brede zin software met slimme algoritmes, ontstaan audit robots. Voor accountants die nog met bonnetjes uit schoenendozen werken, is het wellicht niet altijd de beste oplossing. Maar robotica negeren, is geen optie. Want als de concurrent er wél in investeert, sta je meteen op achterstand. De angst dat computers de mens gaat vervangen, zelfs slimmer worden dan die mens, is niet nodig. Want mens en computer gaan uitstekend samen.”

Lees ook: Primeurs en productontwikkelingen op Accountancy Expo 2019

Bij RoboValley zien ze dat er veel interesse uit het MKB is naar al die nieuwe technieken. En altijd zijn er dan ook weer vragen, zorgen. Lemstra: “Dat robotica financieel niet alléén kan worden gedragen. Dat investeringen worden ingehaald door de tijd. Dat bedrijven niet de juiste mensen aan boord hebben om de systemen in te voeren.”

Vast staat dat de ontwikkelingen onstuitbaar zijn. Wie verder wil, zal op die rijdende trein moeten springen. En over treinen gesproken; RoboValley rondde onlangs een project voor ‘een grote infrastructuurpartij op het spoor’ af. “Met robotics hebben we het gehele traject rond de aankoop van een enorme voorraad staal afgehandeld”, aldus Hidde-Jan Lemstra. “Van de allereerste onderhandelingen over levering en prijs, tot de garantie en het onderhoud.”

Gericht op de accountants in zijn publiek: “Vroeger kon software niet nauwkeurig lezen. Als iets op een verkeerde plek in bijvoorbeeld een tabel stond, ging het al mis. Dat is nu compleet anders, maar daar heeft veel werk ingezeten. Met het herkennen van softe data zijn we al best heel ver. Software ligt tien jaar voor op hardware. Want zet een robot in een drukke omgeving met bijvoorbeeld veel lawaai of haperende wifi en ze werken stukken minder efficiënt.”

Zijn gouden tip aan het gehoor: laat je informeren over de nieuwe techniek, kijk wat de wereld van robotics, artificial intelligence, big data, internet of things en blockchain voor specifiek jóuw bedrijf kan betekenen. “En als je met bijvoorbeeld machine learing begint, moet je ermee doorgaan. Ook kleine bedrijven. Dan is stoppen simpelweg geen optie. Ik nodig iedereen hier uit om RoboValley te bezoeken, laat je informeren, kom naar de Julianalaan in Delft!”    

[avg-advertorial slug=”kom-naar-de-accountancy-expo-op-16-juni-2020″] 

Gerelateerde artikelen