Primeurs en productontwikkelingen op Accountancy Expo 2019

Accountancy Expo, dat dit jaar plaatsvond op 18 juni in de Autotron in Rosmalen, biedt een totaaloverzicht van de markt in accountancy software en tools.

Bekijk hier de foto's van Accountancy Expo

Op central stage presenteerde verschillende innovatieve softwarepartijen hun nieuwste innovaties. Visma gaf de aftrap.   

‘Een business changing platform’. Zo noemt Visma.net zichzelf. Een boude uitspraak. David Goulooze (Account Manager Accountancy bij Visma) lichte toe. “Visma is met 900.000 klanten de grootste SaaS leverancier in Europa. We hebben een grote focus op de Nederlandse markt wat de zeven overnames (Raet, Pinkweb, e.a.) van de laatste jaren en de sponsoring van de Jumbo-Visma wielerploeg laten zien.”

Visma.net heeft alles wat de moderne accountant nodig heeft. Practice management waarmee de accountant alle taken kan vastleggen en bewaken, uren kan registreren en declaraties kan doen. Ook reporting, financiën en continuous auditing ontbreken niet. En natuurlijk koppelingen met bank, digitale data en e-factureringsdiensten. Maar wat het uniek maakt is de meest uitgebreide set financiële functies denkbaar. Bijvoorbeeld een flexibel dashboard waarop de accountant zelf KPI’s kan bepalen voor zijn klant. En dat de accountants processen kunnen automatiseren voor hun klanten. Zelf frequenties en voorwaarden kunnen bepalen, zoals ‘elke donderdag om 7:00 versturen we de aanmaningen’.  

Goulooze verwacht dat deze automatisering steeds verder gaat en zal leiden tot minder mensen op financiële afdelingen. En de accountant gaat hiervan profiteren als kennis en procespartner van de onderneming. Kortom, technologie is een grote vriend van de accountant. 

Samenwerking krijgt een nieuwe impuls
Erwin Kwakernaat (Product Manager Twinfield Samenwerken) legde uit hoe zijn platform het leven van accountants plezieriger maakt. “We hebben goed gekeken naar hoe de praktijksituatie eruit ziet”, aldus de Product Manager. “Er vindt nog een hoop overleg plaats en te veel zaken worden bijgehouden op losse Excelletjes.”

[avg-advertorial slug=”accountancy-expo-2020-jouw-ontdekkingsreis”]

Dat is allemaal niet meer nodig met Twinfield Samenwerken. Een platform waarin de hele tijdlijn is opgenomen en alle afspraken; wie doet wat en wanneer? Werk is makkelijk te verdelen, ook in vakanties. Kwakernaat vergelijkt het met een pitstop. “De klant komt binnen en de accountant staat klaar; hij weet precies wat er nodig is zodat de ondernemer weer verder kan rijden.” De transparantie maakt het kristalhelder voor de klant wat er van hem verwacht wordt. Maar als er reminders nodig zijn, heeft het systeem een ingebouwde chatfunctie waarmee de klant via een app op zijn mobiel direct benaderbaar is. Bijvoorbeeld als hij zijn zakelijke kilometers nog moet doorgeven. De analysefunctie geeft de accountant daarnaast inzicht over zijn/haar dienstverlening. Wat zijn populaire diensten waar meer uit te halen valt? 

Drie innovaties van Exact
Op het scherm was een jonge Max Verstappen met zijn vader Jos te zien. “Ze hebben een droom, deze coureurs”, vertelde Erik Ledeboer van Exact, de trotse sponsor van Verstappen (ook van Jos in de jaren 90’). “Namelijk dat Max de eerste Nederlandse Formule 1 wereldkampioen wordt. Daarbij wordt hij geholpen door zijn vader, die dit wereldje door en door kent.” Hiermee trekt hij een vergelijking met de accountancy; de accountant als de vertrouwenspersoon die de ondernemer verder helpt. 

In een sneak preview laat Ledeboer drie innovaties zien die de accountant in staat stellen dit nog beter te doen. Allereerst real-time facturatie met PEPPOL. “In het traditionele proces vertrekt de PDF-factuur vanuit de onderneming, wordt de factuur gescand, geaccordeerd en in de boekhouding verwerkt. Volgens een onderzoek dat we gedaan hebben kost dit 114 seconde per factuur. Tijd die beter besteedt kan worden. Via PEPPOL kunnen facturen automatisch verwerkt worden en wordt die tijd gereduceerd tot slechts 15 seconde per factuur.”

In-context communicatie is de tweede innovatie van Exact. Een zelflerende robot doet suggesties voor boekingen. Bijvoorbeeld, een doos bonbons moet op relatiekosten geboekt worden. Automatische allocatie vindt plaats. “Maar stel nou dat het bonnetje ontbreekt”, zegt Ledeboer. “Dan kan de accountant vanuit het boekingsscherm direct met de klant communiceren. Via samenwerkingsomgeving mijn[kantoor] – waar je de naam van je eigen kantoor aan kunt geven – sta je in direct contact met je klant die het bonnetje nu kan uploaden.” De laatste innovatie is de Exact Cockpit. “De klant upload het bonnetje en wordt direct beloond met een cockpit vol met actuele stuurinformatie”, aldus Ledeboer. 

Om deze innovaties nog verder te optimaliseren, is Exact momenteel bezig de robots in het systeem steeds krachtiger te maken. Onder meer door RGS (Referentie Grootboekschema) als fundament toe te passen op alle 400.000 administraties die met Exact gevoerd worden. “Dat zal de robot in staat stellen nog betere vergelijkingen te maken en benchmarks te doen. Zodra we alle huidige grootboekstructuren naar RGS-codes hebben omgezet, zal het systeem de accountant in staat stellen een steeds relaxtere accountant te worden met actueel inzicht in zijn klanten.”

De toekomst van digitaal ondertekenen in de cloud
Zekerheid verschaffen is een kerntaak van de accountant. PKIsigning, bekend van de SBR Assurance integratie voor het ‘linken en signen’ van XBRL publicatiestukken, lanceerde in april een nieuw ondertekenplatform in de cloud voor het digitaal ondertekenen van PDF documenten samen met je klant. Het platform is ontwikkeld in samenwerking met accountantskantoren en voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van elektronisch gekwalificeerd ondertekenen. Het platform is daarmee uitermate geschikt voor het ondertekenen van o.a. samensteljaarrekeningen met een PKIoverheid beroepscertificaat. Ook deponeringen bij het KvK zijn nu mogelijk. 

[avg-advertorial slug=”accountancy-expo-2020-jouw-ontdekkingsreis”]

Tom van Bolhuis van PKIsigning: “We hebben onze kennis op het gebied van gekwalificeerd ondertekenen van XBRL instances in de cloud, toegepast op het ondertekenen van PDF documenten. Het is nu mogelijk om in één keer een PDF document te ondertekenen met een persoonlijk beroepscertificaat én direct je klant te laten ondertekenen, zonder dat hij daarvoor extra inloggegevens nodig heeft. Dit werkt niet alleen op ons nieuwe ondertekenplatform, maar ook via de al bestaande integraties met boekhoudpakketten.”

Productinnovaties Nmbrs
Michiel Chevalier, CEO Nmbrs, presenteerde de laatste innovaties van zijn payroll en HR-softwarebedrijf. Het Silicon Valley-achtige bedrijf (met hackathons, veel ideeën en geen managers) is al 11 jaar bezig in de markt. AI (kunstmatige intelligentie) stond al een tijdje op het wensenlijstje van de software-ondernemer en inmiddels worden de zelflerende algoritmen volop ingezet. Bijvoorbeeld voor Salary Advisor, een tool die – zoals de naam al aangeeft – voorspellingen doet over welk salaris je bedrijf een kandidaat moet bieden. “Op dit moment voorspelt het systeem met 90 procent accuraatheid”, aldus Chevalier. “Maar het blijft leren en leren.”

[avg-advertorial slug=”accountancy-expo-2020-jouw-ontdekkingsreis”]

Een andere voorspelling is Wage Code Number: welke looncomponenten kun je verwachten bij een bepaalde medewerker? Run Advisor: wanneer moet het loonstrookje verstuurd worden? En het gerelateerde Run Check Assistent, dat gegevens controleert, zoals het bankrekeningnummer. En een innovatie waarmee de accountant echt veel waarde kan toevoegen: Employee Cost Predictor. “AI is uitermate geschikt om waarde in de toekomst te voorspellen. Gezien de ontwikkeling in je personeelsbestand, welke personeelskosten kun je verwachten in een bepaalde periode? De Employee Risk Predictor maakt inzichtelijk welke mensen mogelijk gaan vertrekken. Deze tools helpen de adviserende accountants nog meer impact te hebben op het succes van hun klanten.”

Accounttech: een proeftuin voor experimenten 
In november 2018 heeft de NBA de kennisgroep Accounttech opgericht. Jan Wietsma vertelde namens de NBA hoe het ervoor staat. “Meer doen met technologie”, begint Wietsma. “Dat is het doel van deze kennisgroep. Dat doen we door het ICT-landschap voor accountants in kaart te brengen en het onderwijs. We brengen als onafhankelijke partij de verschillende belanghebbenden bij elkaar.”

Een van de groepen is ook op Accountancy Expo goed vertegenwoordigd: de MKB-accountant. “Uit een onderzoek dat we gedaan hebben, blijkt dat veel MKB-accountants vinden dat ze het best goed voor elkaar hebben op ICT-gebied”, aldus Wietsma. “Het vastleggen van de IT-strategie, efficiency, doorlooptijden, dat soort zaken. Let wel, dat is wat ze zelf vinden. Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat een aantal toepassingen nog sterk onderbenut is.”

Wat momenteel veel wordt ingezet zijn cloud, MS Office, apps en scan- en herkensoftware. Maar wat nog nauwelijks wordt ingezet zijn bijvoorbeeld RGS, blockchain, process mining en data analyse. SBR zit er tussenin. “Het probleem, blijkt uit een enquête van het KvK, is dat veel MKB’ers niet weten wat ze ermee aan moeten. Onbekend maakt onbemind, Ook tijd, kennis en capaciteit ontbreekt. Tot slot, succesvolle toepassingen van de voorlopers dringen nog niet door tot de massa.”

En daarom zijn events als de Accountancy Expo, ICT-vakkennis op AccountantWeek, en de kennisgroepen van de NBA Accounttech zo belangrijk. Als accountants echt stappen willen maken op het gebied van ICT is verbinding zoeken met elkaar cruciaal. 

[avg-advertorial slug=”accountancy-expo-2020-jouw-ontdekkingsreis”]

Meer Accountancy Expo
Opening Accountancy Expo: 'Denk om, zeg ja!'
Loont Robotica? Investeren in 'digital'
Cloud en Innovatie in de kassa van de klant
Vertrouwd adviseur 2.0: it’s all about soft skills!
Data gedreven Accountancy in de praktijk
Analytics voor accountants in het MKB
Lachen, gieren, brullen met: Rob & Joep

Gerelateerde artikelen