Locatiescan brengt voor ondernemers aantrekkelijke vestigingsplaatsen in kaart

De nieuwe locatiescan van de Kamer van Koophandel (KvK) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) moet het voor ondernemers gemakkelijker maken om zich te oriënteren op een aantrekkelijke vestigingsplaats. Online kan een ondernemer cijfers opvragen over de bevolking en de concurrentie in een bepaald gebied. Ook kan hij mogelijke vestigingsplaatsen met elkaar vergelijken.

Ondernemers kunnen de locatiescan gebruiken voor bijvoorbeeld een financierings- of ondernemingsplan. De bevolkingsgegevens komen van het CBS en de data over ondernemingen van de KvK.

Rapport

De locatiescan brengt de beoogde vestigingsgemeente of –wijk  in kaart in de vorm van een rapport dat de aanvrager binnen enkele minuten per e-mail ontvangt. De gegevens van het beoogde gebied worden afgezet tegen het Nederlands gemiddelde. De volgende gegevens staan in het rapport:

  • aantal inwoners (inclusief leeftijd, geslacht, samenstelling huishoudens en inkomen),
  • herkomst van inwoners,
  • aantal branchegenoten (inclusief starters en stoppers),
  • overlevingskansen van ondernemingen na 1 tot 5 jaar gebaseerd op historische gegevens,
  • aantal mogelijke zakelijke klanten.

Eerste oriëntatie

De locatiescan geeft inzichten in, maar geen adviezen over vestigingsplaatsen. De locatiescan is een eerste oriëntatie voor ondernemers. In het verleden konden ondernemers zich op mogelijke vestigingsplekken oriënteren door te zoeken in informatie over branches die de KvK via het ondernemersplein.nl aanbood. De locatiescan maakt het zoeken gemakkelijker, gerichter en op maat. De locatiescan is in de afgelopen maanden getest. Ruim 1.700 scans zijn inmiddels gedownload. Negentig procent van de gebruikers is positief over de scan. De locatiescan is te vinden op www.locatiescan.info. De locatiescan is tot 1 mei nog gratis uit te proberen en vanaf  1 mei kost de locatiescan € 10.

Gerelateerde artikelen