Libor-manipulatie de facto onmogelijk gemaakt

Ook hier nemen computers het definitief over van de mens.
De Libor-rente is een basisrente voor vijf verschillende valuta, die elke werkdag om 11 uur ’s ochtends wordt vastgesteld. Het is een gemiddelde van de rentes, waartegen twintig betrokken banken bij elkaar kunnen lenen. Bij het beruchte Libor-schandaal, waar ook onze Rabo bij betrokken was, bleek dat bankmedewerkers deze rente nogal eens manipuleerden. Het resultaat: miljarden aan boetes en reputatieschade. 
 
En natuurlijk werden overal de interne controls aangescherpt, nadat het kalf verdronken was. Maar nu blijkt, dat men er toch liever voor kiest de meest onbetrouwbare factor in het dagelihjkse Libor-circus geheel te vervangen door … een algoritme. 
 
Vorige maand is men blijkbaar begonnen de traders te vervangen door een computerprogramma, dat alle basisgegevens die door de banken worden aangeleverd analyseert en daaruit geheel zelfstandig met een rentepercentage komt dat verder niet ter discussie zal staan en dus ook niet gemanipuleerd kan worden. 
Finbarr Hutcheson, voorzitter van de ICE Benchmark Administration, zegt overigens dat het inmiddels ‘ongelooflijk veel moeilijker’ is geworden om te foezelen,  en dat de volledige computerisering de krent op de controltaart zal vormen.
 
Gerelateerde artikelen