Lening behoort tot privé-vermogen; geen afwaardering in box 1

Rechtbank Noord-Holland acht niet aannemelijk dat eiseres een lening heeft verstrekt binnen het kader van de normale uitoefening van haar onderneming. De lening kwalificeert dus niet als ondernemingsvermogen maar behoort tot het privévermogen zodat een afwaardering van deze vordering ten laste van het box 1 inkomen niet aan de orde is.

Belanghebbende (X) oefent onder de naam A in de vorm van een eenmanszaak een onderneming uit in de branche arbeidsbemiddelingsbureaus (exclusief overheid). Zij heeft in 2011 op eigen naam een lening verstrekt aan vof B voor een bedrag van € 36.000. In 2015 is in een herziene overeenkomst opgenomen dat de lening is verstrekt door A.

In geschil is of de vordering moet worden aangemerkt als ondernemingsvermogen. Indien deze vraag bevestigend wordt beantwoord, houdt partijen verdeeld of deze vordering in 2013 voor een bedrag van € 12.000 kan worden afgeschreven.

Rechtbank Noord-Holland acht niet aannemelijk geworden dat X de lening heeft verstrekt binnen het kader van de normale uitoefening van haar onderneming. De lening kwalificeert niet als ondernemingsvermogen maar behoort tot het privévermogen zodat een afwaardering van deze vordering ten laste van het box 1 inkomen niet aan de orde is.

 

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen