Laat het digitale geld maar stromen!

De voordelen van digitaal geld zijn helder, maar toch vordert de wereldwijde acceptatie maar mondjesmaat.
Citi Bank en Imperial College London houden de ontwikkelingen bij via de Digital Money Index.
Misschien moeten de verantwoordelijken zich focussen op het digitaliseren van ‘high frequency and high reach money flows’, suggereren de opstellers van deze wereldwijde rangorde van economieën – dan naderen we snel het ‘tipping point’, het kantelmoment of omslagpunt dat papieren geld tot iets van vroeger maakt.  
Een vrije en onbelemmerde kapitaalstroom is in onze steeds inniger ‘connected’ wereld belangrijker dan ooit. Sinds 2014 publiceren Citi Bank en Imperial College London jaarlijks hun Digital Money Index, die bijna 100 landen rangschikt naar hun volwassenheid wat betreft digitaal geld.
 
Inmiddels ligt er de derde index, en de conclusie van de onderzoekers is dat de digitale geldstromen in een stroomversnelling raken, en dat de ontwikkelingen sneller gaan dan zelfs zij hadden duurven verwachten.
In 2016 verwachten zij een kantelpunt te mogen waarnemen. In 2014 lag de focus van de index nog vooral op de rol van de politieke en economische instituties; vorig jaar op de digitale oplossingen en hulpmiddelen. “Dit jaar keken we een stap verder. De beschikbaarheid van infrastructuren voor digitale betalingen is cruciaal, maar op zich niet doorslaggevend: het gaat vooral om de cultuur, om de mate waarin het publiek bereid en in staat is digitaal geld te accepteren en vertrouwen.”
 
In de meest recente versie wordt aangetoond dat cultuur zowel als versneller als als vertrager kan werken. Hoe kan de publieke opinie overtuigd worden, hoe beïnvloeden we consumentengedrag, werkt het als we bepaalde vormen van betaling verplicht digitaal maken? 
 
Ons land staat qua maturity op plaats 10, na Finland (op 1), Singapore, de United States,  het United Kingdom, Hong Kong, Noorwegen, Zweden, Zwitserland en Japan. Vorig jaar stonden we nog op plaats 8. 
U leest er alles over in de Digital Money Index 2015, Releasing the flow of digital money. 
Gerelateerde artikelen