Kop rolt bij Grant Thornton UK na terugtocht uit OOB-markt

Controlefouten, boetes, verlies van OOB-klanten en minder partnerinkomen.

David Dunckley, CEO van Grant Thornton in Engeland, stapt op. Dat bijna drie jaar voordat zijn termijn als bestuursvoorzitter zou aflopen. Zijn opstappen volgt nadat bekend werd dat Grant Thornton in Engeland zich terug had getrokken uit de controles van bedrijven publiek belang. Deze positie is vergelijkbaar met de OOB-markt in Nederland.

Of Dunckley’s onverwachtse besluit hiermee samenhangt is niet duidelijk. Hij kreeg de voorzittershamer van Grant Thornton UK in 2018. Vier jaar later werd hij benoemd voor een tweede termijn. Hij zou aanblijven tot eind 2026.

In Britse media wordt verwezen naar geblunder bij het controleren van grote bedrijven. De afgelopen jaren heeft het bedrijf een aantal pittige boetes gehad voor tekortkomingen in het controlewerk. Zo moest het bedrijf in 2021 voor vier miljoen aan boetes betalen wegens fouten in de controles van caféketen Patisserie Valerie, retailer Sports Direct en oursourcer Interserve.

De omzet van Grant Thornton steeg in 2022 – het laatste boekjaar waarvan de jaarcijfers bekend zijn gemaakt – met twaalf procent tot 610 miljoen pond, maar het partnerloon daalde met vijf procent tot 579.000. 

Dunkley blijft partner tot maart. Volgens het bedrijf is dit om een soepele opvolging te realiseren. Malcolm Gomersall, de Chief Operating Officer, zal de dagelijkse leiding van het bedrijf overnemen. 

Ook Dunkley’s voorganger, Sacha Romanovitch, verliet Grant Thornton voor het einde van haar zittingstermijn.

 

Gerelateerde artikelen