Kappersbedrijf bezwijkt onder regeldruk

Kappers zijn beter uit zonder kapperszaak door complexiteit regels.

Kappers verdienen als zzp'er gemiddeld 15 procent meer dan als eigenaar van een kapsalon met personeel. Regeldruk en het belastingregime zijn daar de belangrijkste oorzaken van.

Dit blijkt volgens het FD uit een rapport dat onderzoeksbureau Sira heeft opgesteld in opdracht van de Algemene Nederlandse Kappersorganisatie Anko.

Het is niet de eerste keer dat de kappers de regelgeving in hun branche lieten onderzoeken. In 2014 was er ook zo’n onderzoek, toen waren de uitkomsten hetzelfde. 

"Of het nu gaat om vergunningen, verzuim of ontslag, alle regelingen zijn de afgelopen jaren veel ingewikkelder geworden", zegt Maurice Crusio, kapper in Oudenbosch en voorzitter van Anko. Daarom zit hij regelmatig een middag op kantoor om alle voorschriften door te ploegen. In die tijd kan hij niet knippen en draait hij dus geen omzet.

Crusio klaagt niet alleen over de toegenomen complexiteit, ook de opgelopen lasten zijn hem een doorn in het oog. Zo moet hij net als zijn collega's meer betalen aan het werkgeversdeel van onder meer de WW-premie en de pensioenpremie. Ook is hij duurder uit door de verplichte inzet van een leger aan deskundigen: van de bedrijfsarts tot de arbeidshygiënist.

 

Gerelateerde artikelen