Kamervragen CDA over afschrijven productie- en ammoniakrechten

CDA-Kamerlid Jaco Geurts heeft vragen gesteld aan de staatssecretarissen van Financiën en van Economische Zaken over het niet meer mogen afschrijven van productie- en ammoniakrechten door veehouders.

De Belastingdienst accepteert de afschrijving van dier- en ammoniakrechten niet meer. LTO Nederland noemde de lastenverzwaring voor pluimvee- en varkenshouders door het niet meer kunnen afschrijven op de waarde van dierrechten eerder al ‘onacceptabel’. De organisatie dringt er bij staatssecretaris Wiebes van Financiën op aan om het besluit, om de afschrijving op de waarde van rechten te stoppen, terug te draaien. 

En onlangs werd duidelijk dat de agrarische accountantskantoren Abab, Countus, Flynth, Alfa en Accon avm, die samenwerken binnen de branchevereniging VLB, hebben afgesproken dat zij bij hun klanten in de veehouderij de productierechten als afschrijvingspost blijven opvoeren, ook al stelt de Belastingdienst dat dit bij de aangifte over 2014 niet mag.

Geurts wil nu weten of de staatssecretarissen van Financiën en EZ bereid zijn om geen correcties of boetes op te leggen voordat ze nogmaals in overleg zijn getreden met de betrokken accountants en de landbouwsector om tot een overeenkomst te komen.

• Kamervragen over het niet meer mogen afschrijven van productie- en ammoniakrechten

Lees ook:

• Agrarische accountantskantoren en fiscus op ramkoers over afschrijven op productierechten
• LTO wil belastingaftrek dierrechten terug

Gerelateerde artikelen