IRS moet meer doen om diefstal corporate identity tegen te gaan

De Treasury Inspector General for Tax Administration (TIGTA) constateert nog te veel kwetsbaarheden in de systemen en processen.
De Amerikaanse belastingdienst definieert ‘business identity theft’ als het creëren, misbruiken of proberen te misbruiken van cruciale administratieve gegevens van ondernemingen, met het doel om valselijk belastingteruggave of toeslagen te ontvangen.
 
Tot op heden bleef het bij die definitie, aangevuld met protocollen voor medewerkers die vermoeden een geval van corporate identiteitsdiefstal tegen te komen en een eenmalig ‘Business Identity Theft Project’, dat tot doel had potentiële verdachte gevallen te detecteren – waarschijnlijk via  big data analyse. 
 
Dat kan beter, zegt TIGTA. Zo is er een lijst van verdachte Employer Identification Numbers (EIN), die eerder betrokken waren bij fictieve ondernemingen. Desalniettemin, aldus de inspectie, werd vorig jaar 233 maal ‘teveel betaalde belasting’ teruggegeven aan bedrijven met dat EIN. Aan 97 van die ‘ondernemingen’ werd in totaal $2,5 miljoen teruggestort. Ook blijken de staten onderling geen in dit kader verdachte EIN’s uit te wisselen. 
Meer tips via een artikel over misbruik van bedrijfsidentiteiten leest u in accountingtoday.
Gerelateerde artikelen