Internationale accountants voorspellen averij Nederland

Nederland wordt meegesleept in verwachte recessie in Duitsland.

Het bescheiden herstel van de Europese economie loopt averij op. Dit is het gevolg van volatiele energiemarkten en een verwachte Duitse recessie. Dat voorspellen 1.000 accountants wereldwijd. 

Dit is een van de uitkomsten vana de Global Economic Conditions Survey, een wereldwijde enquête die jaarlijks wordt gehouden onder accountants, waarvan er 150 de functie van CFO bekleden. Dit keer is het onderzoek gehouden net voor en na de Russische invasie in Oekraïne. 

De accountants denken dat de Nederlandse economie waarschijnlijk economische averij oploopt doordat er een recessie komt in Duitsland. De economische groei zal wereldwijd één tot drie procent afkoelen. Maar een wereldwijde recessie zal er niet komen, voorspellen de ondervraagde accountants. 

Waar wel zorgen over bestaan zijn de oplopende kosten voor bedrijven. Als gevolg van de hoge inflatie bevindt de GECS-bezorgdheidsindex over de operationele kosten zich, na een flinke sprong in het afgelopen kwartaal, op een recordniveau. Naast de inflatie is ook het arbeidstekort een reden voor de hoge mate van bezorgdheid.

Toch zagen de ondervraagde accountants in het eerste kwartaal een lichte toename van vertrouwen in de economie. Het aantal orders is redelijk overeind gebleven. Wereldwijd is het aantal orders het hoogst in West-Europa. 

Maar in het tweede kwartaal komt in West-Europa de klad in het vertrouwen, aldus de respondenten. Dit is het gevolg van de oorlog in Oekraïne. Toch is er nog weinig angst dat klanten en leveranciers failliet zullen gaan. De vrees daarvoor was in het eerste kwartaal nauwelijks toegenomen.

Het onderzoek is een initiatief van de wereldwijde branchevereniging van controllers en managementaccountants (IMA) en de wereldwijd actieve Association of Chartered Certified Accountants (ACCA).

Gerelateerde artikelen