‘ING schreef mee met wet over fiscale aftrek’

ING heeft vorig jaar belangrijke onderdelen geschreven van de wet die Nederlandse banken een fiscale aftrek van 350 miljoen euro per jaar geeft op een nieuw type obligatie. Dat meldde NRC woensdag op basis van interne documenten van het ministerie van Financiën. Ook ABN Amro-topman Gerrit Zalm was betrokken bij het proces.

Het gaat daarbij om zogenoemde coco’s, een afkorting voor contingent convertibles.

Uit de documenten blijkt volgens de krant dat ING het ministerie aanraadde de aftrek alleen bij de Europese Commissie te melden als men denkt ‘dat het staatssteunrisico wel meevalt’. Het is verplicht een vermoeden van staatssteun bij de Europese Commissie te melden. Dijsselbloem zou bewust niet gemeld hebben dat er in samenwerking met de banken zelf naar formuleringen is gezocht om de Commissie op een dwaalspoor te brengen.

De PvdA eist opheldering over de invloed van banken op wetgeving. Tweede Kamerlid Henk Nijboer kaart de kwestie aan in de Tweede Kamer. Dat maakte hij woensdag bekend. Niet alleen de regeringspartij PvdA heeft vragen, ook de oppositiepartij SP. De socialisten kritiseren dat banken meeschrijven aan financiële wetten. SP-leider Emile Roemer noemt het de omgekeerde wereld. De bankensector schrijft (minister van Financiën) Dijsselbloem de wet voor, aldus Roemer op Twitter. 

(ANP)

Gerelateerde artikelen