Informatiebeschikking is terecht gegeven; omkering en verzwaring bewijslast

Gerechtshof Den Bosch heeft een uitspraak bevestigd van Rechtbank Zeeland-West-Brabant die oordeelde dat de Inspecteur aan een ex-houder van een bankrekening bij KB-Lux voor 2009 terecht een informatiebeschikking IB/PVV heeft gegeven.

Gelet op het saldo van ruim fl. 200.000 op 31 januari 1994 en de mogelijke groei daarvan in de jaren daarna, was de Rechtbank van oordeel dat informatie over die rekening ook voor 2009 nog van belang kan zijn. Belanghebbende heeft niet voldoende informatie verstrekt. Dat hij de rekeningafschriften heeft vernietigd en dat die ook niet meer beschikbaar zijn, dient voor zijn risico te komen. Hij is in de gelegenheid gesteld om binnen 3 weken de gevraagde informatie alsnog te verstrekken.

Belanghebbende heeft tegen deze uitspraak hoger beroep ingesteld. Hof Den Bosch bevestigt echter de uitspraak van de Rechtbank. Het Hof is van oordeel dat de informatiebeschikking betreffende de IB/PVV voor het jaar 2009 terecht is afgegeven en dat omkering en verzwaring van de bewijslast dient te worden toegepast.

Het Hof bepaalt dat de in de uitspraak genoemde termijn om informatie te verstrekken van drie weken, wordt vervangen door vier weken, gerekend vanaf de dag waarop deze uitspraak onherroepelijk is geworden.

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen