IMF publiceert rapport over virtuele valuta en Blockchain

Nieuwe technologie gaat wereldeconomie fors beïnvloeden, denkt Lagarde.
Virtuele valuta (Virtual currencies of VCs) en het gedistribueerde grootboek (blockchain)  bieden vele kansen, maar bergen natuurlijk ook risico’s in zich. Ze kunnen het betalingsverkeer oneindig goedkoper en effectiever maken (zie India, dat weer eens de voorsprong van de achterstand lijkt te genieten) en een oplossing bieden voor grote delen van de wereldbevolking die nu nog buiten gesloten worden door de ‘echte’ economie. Tegelijk zijn VC’s ook bij uitstek geschikt om zwart geld wit te wassen, geheime betalingen aan terroristen te faciliteren, en om alle nmogelijke belastingen te ontduiken.
 
Vanwege de beperkte schaal waarop de technologieën tot op heden gebruikt worden vormen ze nog geen echt risico voor het mondiaal monetair beleid, aldus het IMF in een rapport dat in het zog van Davos/WEF verscheen. Maar ontegenzeggelijk kunnen ze en gevaar vormen voor de financiële stabiliteit, als het gebruik blijft groeien in het huidige tempo. Nationale overheden overal ter wereld beginnen ‘beleid’ te ontwikkelen en de ontwikkelingen te monitoren en te reguleren – tegelijk pogend geen hinderpalen voor innovatie op te werpen.
 
Het IMF meent dat op redelijke termijn internationale regulering en standaarden uit de best practices gedestilleerd zullen moeten worden tegelijk kan dan gestreefd worden naar  wereldwijde harmonisatie van wet- en regelgeving en effectieve internationale samenwerking in toezicht en handhaving.
Gerelateerde artikelen