‘Imago belastingbesparing moet beter’

Trustkantoren, beheerders van vennootschappen die een belangrijke rol spelen bij belastingontwijking, moeten hun imago verbeteren. Topman Dick Niezing van Intertrust Netherlands, een van de grootste trustkantoren van het land, zei dat woensdag tegen de parlementaire enquêtecommissie die belastingconstructies onderzoekt.

Niezing is ook bestuurslid van Holland Quaestor, de branchevereniging van trustkantoren, die een keurmerk hanteert.

Volgens Niezing is er nu sprake van “een open norm” in de trustsector, waaraan beter invulling aan gegeven moet worden. Op welke manier bleef echter onduidelijk. Niezing maakte een onderscheid tussen ‘belastingbesparing’ en ‘belastingontwijking’. Het laatste is volgens hem niet aanvaardbaar, maar met het eerste is in zijn ogen niets mis.

Niezing vindt ook dat de term ‘belastingparadijs’ te snel wordt gebruikt. De Kaaimaneilanden beschouwt hij bijvoorbeeld niet als zodanig, omdat er belasting geheven wordt en er een 'transparant' fiscaal regime heerst.

De parlementaire commissie reageerde verbaasd op zijn betoog. Ook bij de verhoren van andere getuigen leek sprake van een botsing van opvattingen over wat wel en niet acceptabel is op fiscaal gebied. Dat leidt soms tot een geïrriteerde houding bij de commissieleden.

De verhoren van de commissie duren nog tot vrijdag. Daarna is het aan de Tweede Kamer om conclusies te trekken.

Lees ook:

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen