Belastingadviseurs meer op hun hoede na Panama Papers

De zogeheten Panama Papers kwamen voor de specialisten van de Nederlandse fiscus niet als een schok. Dat er grootscheepse internationale constructies bestaan om de belastingen te ontwijken betekende geen donderslag bij heldere hemel. Wel constateerden zij dat bij belastingadviseurs meer op hun hoede zijn. Door de enorme publieke aandacht werden zij terughoudender bij het aanbevelen van dubieuze constructies.

Dat getuigden Joris-Jan Leenman en Ben van den Berg woensdag bij het begin van de parlementaire mini-enquête naar belastingontwijking. Het tweetal is werkzaam bij de Coördinatiegroep Taxhavens en Concernfinanciering van de Belastingdienst, de afdeling die zich bezighoudt met het bestrijden van verboden constructies.

Met de Panama Papers wordt gedoeld op een groot aantal uitgelekte documenten waaruit vorig jaar bleek dat bedrijven en rijke particulieren wereldwijd voor miljarden aan belastingbetaling ontlopen. De geruchtmakende onthulling leidde voor zover Leenman en Van den Berg weten niet tot uitbreiding van de capaciteit bij de dienst

De Tweede Kamer houdt zich de komende anderhalve week bezig met de vraag in hoeverre het fiscale klimaat in Nederland wordt gebruikt om belastingbetaling te ontlopen. Dat gebeurt via een parlementaire ondervragingscommissie, die een 'mini-enquête' houdt. Getuigen zijn daarbij verplicht te verschijnen en worden onder ede gehoord. De commissie wordt geleid door PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. VVD en PVV zijn niet in de commissie vertegenwoordigd; zij vonden het parlementair onderzoek niet nodig.

Volgens Jan van Koningsveld, met wie de commissie woensdag ook sprak, loopt de belastingdienst jaarlijks zo'n 10 miljard mis door het wegsluizen van geld naar belastingparadijzen. De voormalige medewerker van de fiscale opsporingsdienst FIOD promoveerde twee jaar terug op dit onderwerp.

De commissie heeft naast deskundigen ook gespecialiseerde journalisten uitgenodigd. Ook de zaakwaarnemer van Rolling Stones en U2, popgroepen die gebruikmaken van fiscaal gunstige Nederlandse regels, komt langs. Multinationals worden als gevolg van de wens van een Kamermeerderheid niet verhoord.

 

Lees ook:

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen