‘Stones en U2 kozen niet om fiscale redenen voor Nederland’

Zaakwaarnemer Jan Favié van de Rolling Stones en U2 ontkent dat deze bands in Nederland brievenbusfirma's hebben om belastingbetaling te omzeilen. Berichten in de media van deze strekking kloppen volgens hem niet. Favié zei dat maandag tegen de parlementaire ondervragingscommissie die een mini-enquête houdt naar belastingontwijking.

Favié is directeur van Promogroup bv en U2 Unlimited, in Amsterdam gevestigde bedrijven die de rechten van Stones en U2 beheren. Volgens Favié hebben deze bands niet om fiscale redenen voor Nederland gekozen. De term 'belastingontwijking' zei hij niet goed te begrijpen. “Er zijn in het leven twee zekerheden: de dood en belastingen. Die zijn allebei niet te ontwijken.'' Favié denkt dat zijn “specifieke ervaring en deskundigheid'' redenen zijn geweest voor de twee bands om van zijn diensten gebruik te maken.

Favié beklaagde zich over de manier waarop media berichten over de bedrijven die hij leidt. Van wederhoor is naar zijn zeggen zelden sprake. In 2012 stapte Promogroup naar de rechter om rectificatie te eisen van de NOS, die had gesproken van een brievenbusfirma. Het bedrijf werd echter niet in het gelijk gesteld. Volgens Favié vond de rechter dat het gebruik van het woord 'brievenbusfirma' onder de vrijheid van meningsuiting viel. “Ze hadden ons ook banketbakker kunnen noemen.''

Commissielid Chris van Dam (CDA) noemde de antwoorden van Favié ongeloofwaardig en beschuldigde hem ervan dat hij zich “van de domme'' hield. “U zeilt op vorstelijke wijze om de vragen heen.''

De parlementaire ondervragingscommissie staat onder leiding van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Ze hoort deze week nog getuigen en deskundigen en rondt vrijdag haar verhoren af. Daarna is het aan de Tweede Kamer om conclusies te trekken.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen