IMA publiceert competentieprofiel voor de management accountant

Het Institute of Management Accountants heeft een conceptversie van een Management Accounting Competency Framework gepubliceerd.
Het framework  beschrijft de taken en verantwoordelijkheden van de management accountant (of controller), onderverdeeld in een viertal domeinen, te weten:
  • planning and reporting,
  • decision-making,
  • technology en
  • operations and leadership.
 
Bij elk domein hoort een eigen set competenties, kennis en vaardigheden; zoals financial recordkeeping (boekhouden), strategic and tactical planning, forecasting, budgeting, performance management, cost accounting en cost management, interne controls, analyse van financiële informatie, operational decision analysis, enterprise risk management en nog veel meer.
 
Het concept verschijnt ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van een klassike rapport van de American Accounting Association, dat al in 1986  constateerde dat er “een groeiende kloof gaapte tussen wat accountants ( in en buiten de business) doen, en wat het tijdens de opleiding geleerd wordt”. 
 
De IMA heeft zich naar eigen zeggen altijd ingezet om de opleidingen beter aan te laten sluiten bij de eisen en verwachtingen van de praktijk, en dit referentiemodel is daarvan het meest recente succes.  
De IMA vraagt geïnteresseerden om commentaar en opmerkingen bij het concept te leveren via een email naar research@imanet.org – liefst vóór 31 augustus aanstaande.
 
Gerelateerde artikelen