IFRS Foundation komt met electronic filing richtlijnen voor toezichthouders

De IFRS Foundation, verantwoordelijk voor de governance van en toezicht op de IASB, komt met richtlijnen en tips om marktautoriteiten en toezichthouders te helpen bij de adoptie van de IFRS-taxonomie.
De IFRS Foundation heeft zojuist de editie 2015 gepubliceerd van IFRS as Global Standards: a Pocket Guide, met een korte omschrijving van hoe in 114 landen IFRS-standaards te gebruiken. De uitgave valt te plaatsen in het kader van de toegenomen focus  van IASB en Foundation op digitale rapportage en op het assisteren van regelstellers en beurzen, die eisen dat zakelijke entiteiten hun jaarverslagen gestructureerd digitaal beschikbaar stellen. 
 
Deze gids wil toezichthouders en andere stakeholders helpen de eisen voor digitale rapportage in gestructureerd format te formuleren en implementeren, met een introcutie in de IFRS taxonomie, richtlijnen hoe deze toegepast kan worden en voorbeelden van ‘best practices’.
 
Hans Hoogervorst, voorzitter van de IASB, merkte bij de presentatie op dat “er een duidelijke trend is naar het gebruik van digitale technologie, die financiële informatie steeds toegankelijker maakt voor investeerders.  Daarom werken we nauw samen met toezichthouders en andere instanties die hun eigen platforms ontwikkelen, waar IFRS financial reports kunnen worden ingediend en ingezien.”
De IFRS Foundation is begonnen met een wereldwijde inventarisatie van al bestaande eisenpaketten voor het digitaal indienen van IFRS-gebaseerde rapportages. De resultaten zullen gepubliceerd worden op de website van de IFRS Foundation.
 
De gids Using the IFRS Taxonomy – a regulator’s guide kan hier ingezien en gedownload worden.
Gerelateerde artikelen