ICAS en FRC: doe iets aan de audit skills gap

Accountants moeten nodig hun competentie-portfolio uitbreiden, zeggen het Institute of Chartered Accountants of Scotland en de Financial Reporting Council in een vers rapport.

Auditor skills in a changing business world stelt dat de ‘skill set’ van accountants snel moet evolueren, willen zij ook in de toekomst op kwalitatief hoog niveau hun werk kunnen blijven doen. Het document roept op tot een breed debat over ‘the future of audit’ en meer in het bijzonder de verzameling competenties die in die toekomst nodig zullen zijn.

ICAS en de FRC zijn van mening dat:

  • Auditors meer en andere vaardigheden moeten ontwikkelen
  • Er meer diversiteit moet komen in teams, zeker die bij multinationals de boeken controleren
  • Door toenemende standaardisatie (lees: automatisering)  de kwaliteit van de audit en zeker (het gewicht van) de professionele opinie van de auditor in gevaar dreigt te komen.

Het rapport bouwt voort op eerder wetenschappelijk onderzoek, verricht onder auspiciën van beide organisaties. “We moeten snel in actie komen,” aldus ICAS en FRC, “anders dreigt het gevaar van irrelevantie voor de beroepsgroep!”

De competenties van accountants moeten op drie terreinen uitgebreid worden: meer ondernemerschap, meer kennis van gegevensanalyse(technologie) en meer zogenaamde ’soft skills’. De organisaties delen blijkbaar één-opéén de zorgen van de respondenten in het onderzoek Wat-houdt-ons-bezig- ,vandaag  ook op Accountantweek besproken.

Gerelateerde artikelen