ICAEW: Data analytics en de toekomst van de accountantscontrole

Nieuw rapport van IAAE spreekt over een verandering in het beroep, die slechts één keer per generatie plaatsvindt.
Onlangs nog kondigde PwC aan de komende twee jaar het aantal in-huis data scientists te gaan verdrievoudigen. Dergelijke investeringen in nieuwe technologie, en in medewerkers die er mee om kunnen gaan, laten zien hoe sterk de vraag naar hun competenties en diensten groeit en hoeveel vertrouwen finance stelt in ‘data analytics’.
 
In een nieuw rapport beschrijft ICAEW, of liever de International Accounting, Auditing & Ethics (IAAE) sectie daarvan, de resultaten van een serie diepte-interviews met 12 senior ICAEW-leden die zeer geverseerd zijn in het onderwerp data analytics. Zij stellen dat de veranderingen die het beroep te wachten staan zóp enorm zijn,m dat je rustig kunt spreken van een ‘once in a generation’kans op vernieuwing  en verbetering van de (kwaliteit van de) accountantscontrole. 
 
Data analytics in de externe auditpraktijk betekent nu nog een investering voor de langere termijn, maar de kosten lijken snel te dalen. Het is te verwachten dat nieuwe spelers als eersten de technologie beschikbaar gaan stellen, ook voor kleinere kantoren en hun cliënten. En zij die het als kleinere accounatn aandurven om nu al de sprong te wagen zullen, zo verwachten de deskundigen, daar op niet al te lange termijn de – enorme – vruchten van plukken. 
Alle deelnemers benadrukken hoe belangrijk het is om de huidige medewerkers bij te scholen, zodat ze leren begrijpen wat de mogelijkheden en beperkingen van de nieuwe technologie zijn. 
Naast meer soft skills moeten nieuwe medewerkers ook beschikken over mathematische en statistische vaardigheden. Alleen dan zullen zij met vrucht om kunnen gaan met de complexe modellenwereld in en achter de nieuwe tools, die een steeds belangrijker basis zullen vormen onder het professionele oordeel van de controlerend accountant.
 
Alleen al de geboden mogelijkheid om 100% van de gegevens en transacties te inspecteren, in plaats van steekproeven daaruit, relativeert vele traditionele zekerheden in het accountantsberoep. En de grote uitdaging van de huidige kantoorleiding is te bevorderen, dat de medewerkers kennis maken met deze nieuwe mindset. En zich er niet al te snel van afkeren.
Het rapport met bevindingen uit de interview vindt u hier  op de ICAEW-site. 
Gerelateerde artikelen