Holt de IASB als een hamster in een tredmolen?

In de kern dient de financiële verslaggeving één doel: waardevolle informatie bieden aan geïnteresseerde partijen. Kijken we wel kritisch genoeg naar wie dat zijn en wat ze willen en verwachten?
In The Accountant-online vraagt Alex Malley, chief executive van CPA Australia, zich af of de IASB in zijn agenda voor de komende 3-5 jaar wel de juiste keuzes maakt.  De ‘key projects’ die de standaar-bepaler benoemt, in het streven naar betere verslaggeving, zijn te verdelen in drie categorieën: research, standaard-ontwikkeling en ‘review projects’. De voorstellen behelzen alle verdere analyse van ‘financial reporting problems’, en de speurtocht aar manieren om de verslaggeving te verbeteren of zwakke plekken te verbeteren.
 
Volgens CPA Australia is oplossingen zoeken voor bekende problemen prima en noodzakelijk – maar is het tegelijk een tamelijk reactionaire benadering van de primaire taak, het ontwikkelen van standaarden. De IASB zou gebaat zijn, aldus Malley, bij een minder reactieve en meer proactieve en strategische agenda bij het bepalen van hoe en waar de rapportage verbeterd zou kunnen worden. 
 
De IASB zou meer aandacht moeten hebben voor initiatieven die de status quo attaqueren, in plaats van zich te beperken tot het versterken ervan. Alleen taxonomieën toestaan die gebruik maken van de eXtensible Business Reporting Language (XBRL), is dat voldoende?
 
De IASB zou meer empoirisch onderzoek moeten doen naar wat de wereld verwacht van accountants in en buiten de business…
 
Gerelateerde artikelen