Hoe gaan belastingdiensten om met virtuele valuta?

Steeds meer landen en ondernemingen accepteren virtuele valuta als betaalmiddel of in elk geval 'bezit'. Hoe gaan belastingdiensten daar mee om?
In een nieuwe blog op Pearse Trust wordt het probleem gedefinieerd en een overzicht van de laatste fiscale ontwikkelingen gegeven. 
 
De  meeste belastingdiensten en -heffingen zijn nog steeds gebaseerd op een non-virtuele economie, met zogenaamd ‘echt’ geld. Wat te doen met de BTW op een transactie in bitcoins? “The exchange of traditional currencies for units of the ‘bitcoin’ virtual currency is exempt from VAT ,” stelde het Europese hof in 2015. Maar wat als je een auto koopt en betaalt met bitcoins?
Zijn virtuele valuta betaalmiddelen, of  ‘eigendommen’?
Lees wat de IRS in de USA er van vindt, of de belastingdienst van Nieuw Zeeland. 
 
Onze eigen belastingdienst heeft zich er – zo te zien – nog niet echt in verdiept. ‘Virtuele valuta’ (er)kent zij niet; in een artikeltje over een FIOD-onderzoek op belastingdienst.nl wordt slechts opgemerkt:
"De bitcoinhandel is niet gereguleerd en onttrekt zich aan het toezicht van de regelgever en financiële toezichthouders. Het is daarom een aantrekkelijk middel voor criminelen om crimineel verkregen geld wit te wassen."
 
Gerelateerde artikelen