HMRC haalt £3,4 miljard extra aan BTW op van internethandelaren

Britse belastingdienst pakt handelaren aan die gebruik maken van internetplatforms als Ebay en Amazon.
Die grote ondernemingen en hun collega’s hebben ruim 3 miljard pond aan achterstallige BTW afgedragen, zo berekent het internationale advocatenkantoor Pinsent Masons.
Dat deden zij nadat zij het object geworden waren van een nieuwe golf aan onderzoeken van HMRC’s  Large Business Directorate. In 2015 ging het om ca 1960 specifieke onderzoeken naar BTW-verplichtingen. HMRC beschuldigt de internetgiganten ervan, niet actief genoeg te monitoren of bedrijven die gebruik maken van hun systemen om handel te drijven ook inderdaad al hun belastingverplichtingen vervullen.
 
De Britse ‘tax gap’ (volgens Pinsent Masdon voor een fors deel te wijten aan onvolledige BTW-qafdrachten) zou door de nieuwe alertheid van HMRC gedaald zijn van een ontzagwekkende ng £34 miljard in 2013-14 tot een bescheiden £13 miljard in het jaar daarna. Die winst zou vooral te danken zijn aan de specifieke aandacht, die HMRC heeft ontwikkeld voor meer complexe BTW-problematieken. Het vervolgen van buitenlandse ondernemers blijft hierbij een groot probleem.
 
Gerelateerde artikelen