Het gevaar van de spreadsheet

Onderzoek wijst uit dat ‘fouten in spreadsheets’ een aanzienlijk risico beginnen te vormen voor de financiële stabiliteit en reputatie van veel organisaties.
Naarmate boekhouders (en accountants) steeds meer vertrouwen op de onfeilbaarheid van de computer en zijn spreadsheets  stijgt het risico, dat dit vertrouwen onterecht is. Meer dan de helft van de financials, ondervraagd door ClusterSeven  in het VK, zegt dat fouten in spreadsheets ‘heel vaak’ of ‘tamelijk vaak’ vooorkomen. 75% zegt dan ook dat zij  “spreadsheet risk” beschouwen als een van de “major business risks”.
 
Ruim 65% verwacht  dat binnen twee jaar een groot bedrijf in het United Kingdom aanzienlijke verliezen ( zowel financieel als qua reputatie) zal lijden , veroorzaakt door een fout in een cruciale spreadsheet. 
Ruim de helft van de ontdekte fouten blijkt te wijten te zijn aan het ontbreken van de mogelijkheid om te checken of te ‘tracken’ wie wanneer de fout heeft gemaakt. Teveel mensen hebben toegang tot de spreadsheets en te vaak hebben gebruikers te weinig training en/of lkennis om de tepassing op de juiste manier te gebruiken. Een op de tien respondenten zegt dat hij/zij 30% van de werktijd bezig is met de controle van spreadsheets.
 
De ICAEW, de beroepsorganisatie in Engeland en Wales, waarschuwt dat het nog erger is dan uit het onderzoek naar voren komt – want ‘spreadsheet-fouten worden vaak helemaal nooit opgemerkt’.
En daardoor is het moeilijk de echte schade door fouten in te schatten. 
 
Gerelateerde artikelen