Herstart zakelijke evenementensector in Amsterdam

In Amsterdam geeft burgemeester Femke Halsema donderdagochtend het startschot voor de terugkeer van fysieke zakelijke evenementen in de stad. De sector is goed voor een miljardenomzet, maar zag door corona zo'n 80 procent van de omzet verdampen in 2020.

In Amsterdam geeft burgemeester Femke Halsema donderdagochtend het startschot voor de terugkeer van fysieke zakelijke evenementen in de stad. De sector is goed voor een miljardenomzet, maar zag door corona zo'n 80 procent van de omzet verdampen in 2020. Nu nog onduidelijk is welke regels dit najaar gaan gelden, overheerst bij veel evenementenlocaties de onzekerheid.

Halsema geeft het startschot in de RAI Amsterdam. In het expocentrum begint op 21 september het fintechevenement Money2020, waarmee na anderhalf jaar fysieke zakelijke evenementen terugkeren in de stad. Vorig jaar noopten de vele annuleringen RAI Amsterdam tot het schrappen van ruim honderd banen.

Bij middelgrote of kleinere locaties voor zakelijke evenementen is er veel somberte over de maanden tussen september en de jaarwisseling, die gelden als hoogseizoen. Henk Kroneberg, voorzitter van Dutch Venue Association, beschouwt het vierde kwartaal al als verloren. Bij de organisatie zijn 55 evenementenlocaties als de Beurs van Berlage in Amsterdam en het World Forum in Den Haag aangesloten.

"De zakelijke evenementenbranche is geen winkel die meteen klanten kan ontvangen als je morgen weer open mag. De aanlooptijd zit tussen de zes weken en de drie à vier jaar", zegt Kroneberg. Volgens hem regende het afzeggingen en telefoontjes om te schuiven met data nadat het kabinet eerder deze maand had aangekondigd dat zakelijke evenementen aan beperkingen gebonden blijven, zoals gedwongen zitplaatsen.

Kroneberg schat dat bij locaties van Dutch Venue Association een derde tot de helft van alle vaste banen verloren zijn gegaan door de malaise in coronajaar 2020.

Bij grotere evenementenlocaties is er meer hoop. Zo laat Jaarbeurs Utrecht weten erop te vertrouwen dat de 1,5 meterregel vervalt na 20 september. "We kijken met vertrouwen naar het najaar." Grotere complexen als de Jaarbeurs en Ahoy in Rotterdam geven ook aan dat er genoeg ruimte is voor zogeheten doorstroomevenementen, waar bezoekers maar kort op dezelfde plek zijn en ze dus wel mogen rondlopen.

"We hebben tienduizenden vierkante meters ruimte, waardoor we nog best wat kunnen organiseren. We komen nog best dicht bij de aantallen van voor corona. Maar waar je eerst misschien één hal nodig had, heb je er nu twee nodig voor hetzelfde aantal mensen", zegt een woordvoerster van Ahoy. "En dankzij het Songfestival weten organisatoren uit het buitenland ons ook goed te vinden."

(ANP)

Gerelateerde artikelen