Handel met Suriname? IMF-miljoenen stromen het land in

De Nederlandse uitvoer naar het land is tien keer zo groot als de invoer.

Medewerkers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben een voorlopige overeenkomst gesloten met Suriname die de weg vrijmaakt voor bijna 62 miljoen Amerikaanse dollar aan financiële steun. Het Zuid-Amerikaanse land maakt meer werk van structurele hervormingen die een nieuwe schuldencrisis moeten voorkomen, stelde het hoofd van de IMF-missie in Suriname Anastasia Guscina.

  • Suriname voert bijna tien keer zoveel in uit Nederland als omgekeerd
  • De totale financiële steun van het IMF komt uit op 384 miljoen dollar
  • Het land moet nog verder herstellen van wanbeheer en de gevolgen van de coronacrisis

Suriname is geen hele grote handelspartner van Nederland, maar de export (231 miljoen euro) naar het land is tien keer zo groot als de import (24 miljoen euro).

Als de top van het IMF de overeenkomst goedkeurt, worden de miljoenen overgemaakt. Daarmee zou de totale financiële steun voor Suriname van het fonds uit Washington uitkomen op ruim 384 miljoen dollar.

De hulp is nodig omdat Suriname na financieel wanbeheer en de impact van de coronacrisis praktisch bankroet was. Eind 2021 maakten het IMF en Suriname afspraken over een driejarig programma om de overheidsfinanciën te stabiliseren. Dat gaat wel gepaard met pijnlijke maatregelen voor de grotendeels verarmde Surinamers, zoals het afbouwen van subsidies die energie betaalbaar moeten houden.

Surinaamse president wil hulp Nederlandse belastingspecialisten

Gerelateerde artikelen