Hackers beschuldigd van Insider Trading ter waarde van $100M

Oekraïense hackers wisten toegang te krijgen tot persberichten onder embargo over de winstverwachting van meer dan 100 bedrijven. Met die informatie konden zij meer dan 100 miljoen dollar winst maken.
Autoriteiten in de VS melden dat zij een “unprecedented” cybercrime bende onschadelijk hebben gemaakt, die informatie stal van corporate news services, welke deze informatie onder embargo eerder ontvingen dan de rest van de financiële wereld.
 
Uit een klacht ingediend bij de SEC blijkt, dat twee mannen uit de Oekraine, Ivan Turchynov en Oleksandr Ieremenko, de bestanden van dergelijke persberichten over winstcijfers wisten te hacken, vóórdat deze openbaar gemaakt mochten worden. De informatie werd vervolgens misbruikt door een dertigtal beurshandelaren in en buiten de VS voor ongeoorloofde ‘handel met voorkennis’.
 
“Wat deze internationale bende presteerde is ongehoord en zonder precedent, in termen van de omvang , het aantal betrokken beurshandelaren, de hoeveelheid verhandelde aandelen en opties en daarmee gegenereerde winsten,” aldus SEC voorzitter Mary Jo White.
 
Zo wist de bende bij PRN Newswire een persbericht te bemachtigen, waarin stond dat de winst van Caterpillar dat jaar met 36% gestegen was. De handelaren kochten met die informatie gewapend voor ruim 8 miljoen dollar aandelen Caterpillar, en maakten een paar uur later ongeveer 1 miljoen dollar winst, toen het bericht officieel gepubliceerd was.
 
Gerelateerde artikelen