Grootste pensioenfonds Australië breekt met PwC

Gevolgen belastingschandaal van PwC breiden zich uit als een olievlek.

Het grootste pensioenfonds van Australië stopt de samenwerking met de accountants van PwC. AustralianSuper, dat bijna voor 200 miljard (Amerikaanse) dollar beheert, bevriest alle nieuwe contracten met het Big Four-kantoor. Er gaat waarschijnlijk ook een streep door een controle-opdracht, een contract ter waarde van ruim een miljoen dollar. PwC levert voor ongeveer een half miljoen dollar aan adviesdiensten aan het pensioenfonds.

Daarmee worden de gevolgen zichtbaar van het belastingschandaal waarin PwC Australië verstrikt is geraakt. Een PwC-partner lekte fiscale wetgeving in wording door naar PwC, die daarmee grote klanten hielp om belasting te ontwijken. De kwestie is doorgespeeld aan de politie, waardoor het de status van misdrijf kan krijgen.

Sindsdien verbreken steeds meer overheidsinstanties de banden met PwC. De laatste in die rij is de Reserve Bank of Australia. Het ministerie van Financiën en de Australian Prudential Regulatory Authority (vergelijkbaar met de AFM) hebben PwC op een zwarte lijst gezet.
 

 

Gerelateerde artikelen