Groeiende freelancemarkt verleidt bedrijven tot interne zzp-strategie

De Freelance Markt Index © geeft sinds 2009 de ontwikkeling weer van het volume aan tijdelijk werk in Nederland.

Uit de vandaag gepubliceerde nieuwste Freelance Markt Index © blijkt dat in het eerste kwartaal van 2019 de vraag naar specialistische freelancers op hetzelfde (hoge) niveau staat als eind 2018. Opdrachtgevers en tussenpersonen geven aan evenveel, of zelfs meer, behoefte aan freelancers te hebben als in het laatste kwartaal van vorige jaar. 

De FMI komt voor het eerste kwartaal van 2019 uit op een score van 121. Bij een score van 100 wordt er geen groei verwacht. 

Tweedeling in de freelancemarkt
De continue stroom aan nieuws over minimumtarieven, verplicht of onvrijwillig ondernemerschap en een verplicht zzp pensioen gaat onverminderd door. Het volume aan nieuws doet soms lijken dat iedere zzp’er hiermee in zijn of haar maag zit. Maar niets is minder waar, niet iedere zzp’er is bezorger bij Deliveroo of fotograaf voor de media. In de zakelijke dienstverlening is het (nog steeds) goed vertoeven voor de zzp’er.

Grote (internationale) bedrijven als ABN Amro, Ahold Delhaize en Shell hebben een doorlopende grote vraag naar zelfstandige kenniswerkers, die in een periode van 3 tot 12 maanden aan gespecialiseerde projecten kunnen werken in met name de ICT of Management en Organisatie van het bedrijf. 

Bedrijven zelf op zoek naar freelancers in plaats van via intermediairs
Dat deze groeiende vraag naar zzp’ers door grote bedrijven niet een tijdelijke bevlieging is maar een serieuze langetermijnstrategie, laat ook het aantal interne recruiters zien dat dagelijks nieuwe opdrachten op Freelance.nl plaatst. Waar voorheen bedrijven veelal de tijdelijke inhuur uitbesteedden aan tussenpersonen, is nu een toename van het aantal bedrijven dat het zelf regelt te zien.

Voor freelancers is dit geen probleem, zij lijken het juist een positieve ontwikkeling te vinden. Er is een gelijkmatige toename van het aantal directe opdrachtgevers en het aantal reacties van freelancers op Freelance.nl te zien. Niet meer via een bemiddelaar reageren op opdrachten met vage opdrachtomschrijvingen, bij een eindopdrachtgever die niet bekend is (bij de freelancer althans). Maar direct weten voor wie je gaat werken en welke opdracht je gaat uitvoeren. Dit lijkt te zijn wat de freelancer zoekt.

Voor de ervaren freelancer, met een sterk portfolio en jaren van ervaring, zijn er ook in 2019 opdrachten te over in de zakelijke dienstverlening.

Gerelateerde artikelen