Jongste groeicijfers industrie lijken van een andere tijd

De productie in de Nederlandse industrie is in januari met 7,9 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Een maand eerder kwam de groei nog uit op 13,3 procent.

De Nederlandse industrie bleef volgens het CBS profiteren van het sterke economische herstel van de coronacrisis, die in 2020 nog voor flinke tegenwind zorgde. In het voorjaar van 2020 kromp de productie snel en in mei 2020 werd een dieptepunt bereikt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet en in januari 2022 lag de productie volgens het CBS onveranderd op een hoog niveau.

Ruim de helft van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in januari meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grotere branches realiseerde de machine-industrie met bijna 47 procent opnieuw de grootste groei. De productie van de transportmiddelenindustrie kromp echter met bijna 10 procent.

In februari 2022 waren de ondernemers in de industrie volgens het statistiekbureau weliswaar opnieuw minder positief dan een maand eerder, maar het producentenvertrouwen lag ruim boven het langjarig gemiddelde.

In Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie, nam het producentenvertrouwen (volgens de Ifo-index) in februari opnieuw toe. Ondernemers waren optimistischer over de huidige en toekomstige bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie groeide volgens het Duitse statistiekbureau Destatis in januari met 0,2 procent in vergelijking met een jaar eerder.

 

 

Gerelateerde artikelen