Groei via M&A, investeren in tech, of complete teams kapen?

Advocatenkantoren niet langer enthousiast over fuseren als groeimodel.
Professionele dienstverleners die willen groeien besluiten vaak om te fuseren met concullega’s.  Vers onderzoek onder advocatenkantoren in het VK wijst uit, dat de risico’s van een dergelijke fusie te groot zijn, en dat althans de Britse advocaten meer zien in investeren in nieuwe technologie, en/of het wegkapen van complete gespecialiseerde teams van concurrenten.
 
Een nieuw rapport van de Londonse advocaten Fox Williams concludeert dat nog maar één op de vier top-200 kantoren in Groot Brittannië de komende jaren denkt met succes te kunnen groeien door samen te gaan met een ander kantoor.
De culturele, financiële en reputatierisico’s van een mislukte fusie wegen steeds zwaarder in de strategische beleidsvorming. Liever investeren zij in de nieuwste technologie (83%) om de winstgevendheid te verhogen, en in ‘team poaching’- het overhalen van complete teams specialisten om naar een andere organisatie te verhuizen. Zeven van de tien kantoren zegt dat ‘team poaching’ ook een prima methode is om te groeien; liefst 86% beschouwt M&A, het samengaan met een collega, als de grootste risicofactor voor verdere groei en bloei van de organisatie.
 
De resultaten van From Recruitment to Robots: growth strategies for law firms laten een heel ander beeld zien dan een eerder onderzoek, dat in 2015 verscheen onder de titel The Dating Game. Toen zei nog 96% van de grote kantoren een forse consolidatie van de markt te verwachten door steeds meer fusies en overnames.
 
Volgens Fox Williams gonsde het vorig jaar in de sector van overname en fusiegeruchten, maar zijn er maar weinig uiteindelijk gelukt. Ook de aansluiting bij grote internationale netwerken lijkt minder populair te worden – slechts 8% zegt nu nog heil te zien in zo’n move.
 
Gerelateerde artikelen