Grant Thornton US op shortlist voor overname Grant Thornton UK

Diverse investeerders zijn afgehaakt voor deel twee van het verkoopproces.

De Amerikaanse landenfirma van Grant Thornton staat op de shortlist van bedrijven die in aanmerking komen om de Britse landsfirma van Grant Thornton over te nemen. En passant zou dan ook Grant Thornton Ierland worden opgeslokt. De Britse landenfirma van Grant Thornton zou anderhalf miljard moeten kosten.

  • Een groot aantal investeerders wil Grant Thornton UK overnemen
  • Sinds afgelopen voorjaar deed het accountantsbedrijf zichzelf de verkoop
  • Een aantal private equity-bedrijven doet niet mee aan de tweede ronde van het verkoopproces
  • Bij de overblijvers zit ook Grant Thornton US, dat al in handen is van een investeerder

Het accountantskantoor heeft zichzelf afgelopen zomer in de etalage gezet. Sindsdien aast een lange rij investeerders op de Britse tak van Grant Thornton, die echter niet allemaal verdergaan in het overnameproces.

Achter de Amerikaanse tak van Grant Thornton gaat New Mountain Capital schuil, een investeerder die afgelopen voorjaar een meerderheidsbelang nam in het accountantsbedrijf. Die ziet volgens de Financial Times een overname in Engeland als een mogelijkheid om snel te groeien in de accountantssector.

Ook het Zweedse EQT en het in Londen gevestigde Permira – beide private equity-bedrijven -zijn door naar de volgende ronde van het overnameproces.

Een aantal andere bieders zou niet tot de tweede ronde zijn doorgedrongen. Daaronder de private equity-bedrijven Carlyle, Blackstone,  CVC Capital Partners en Bridgepoint. Van Cinven – eveneens een private equity – is niet bekend of die nog in de race is voor de deal.

CVC, de grootste private investeerder ter wereld, zou zich uit eigen beweging hebben teruggetrokken. Eerder werd CVC getipt als een van de meest kansrijke partijen voor de deal. De overname van Grant Thornton UK zou echter te ingewikkeld zijn voor deze partij. Die is eigenaar van Teneo, een voormalige adviespoot van Deloitte. De werkzaamheden van dat bedrijf overlappen een deel van Grant Thornton.

Daarnaast schrijft de Britse wet voor dat accountantskantoren overwegend in bezit moeten zijn van accountants. Bij een overname Grant Thornton UK kan dat ertoe leiden dat de accountancytak apart wordt gezet van de rest van het bedrijf, zo suggereert de Financial Times.

 

Gerelateerde artikelen