Gierige Big Four UK moeten lonen verhogen 

Niet de schandalen, maar het karige loon stoot jongeren af.

Willen de Big Four in Engeland het accountantsvak aantrekkelijker maken voor jonge professionals, dan moeten ze de lonen verhogen. Dat stelt Jan du Plessis, voorzitter van de Financial Reporting Council (FRC), de waakhond voor de Britse accountancy.

In de Financial Times weerspreekt hij de klacht van de Big Four dat de boeteregen voor accountants het vak onaantrekkelijk maakt. Du Plessis stelt echter dat de accountantskantoren het aan zichzelf te danken hebben dat ze een geringe aantrekkingskracht hebben op jonge profs.

“Bij alle accountantsorganisaties is sprake van een forse stijging van de winst”, aldus de FRC-baas. “Ze hebben de middelen tot hun beschikking om de beloningsniveaus te verhogen voor jongere mensen die ze willen aantrekken. Het is aan hen of ze dat willen.”

Volgens de Financial Times is het gemiddelde partnerloon bij de Big Four de afgelopen jaren enorm gestegen. Bij de helft van de Big Four verdienen partners meer dan een miljoen pond per jaar. 

De loonsverhogingen voor junior auditors daarentegen zijn de afgelopen tien jaar klein geweest, ook al zijn de lonen recent gestegen in verband met de inflatie. Maar in de accountancy zijn de lonen achtergebleven ten opzichte van de advocatuur en de adviessector.

PwC bijvoorbeeld verhoogde vorig jaar het gemiddelde salaris voor starters in Londen tot 32.000 pond. Dat is ongeveer de helft van het salaris van de bestbetaalde juridische stagiairs in de hoofdstad.
 

 

Gerelateerde artikelen