Gewonnen prijs door deelname aan loterij werkgever is als loon genoten

De door een werknemer bij een door de werkgever georganiseerde loterij gewonnen geldprijs van € 20.031 is door de Inspecteur terecht tot het belastbaar inkomen uit werk en woning in de inkomstenbelasting betrokken. Dat heeft Gerechtshof Amsterdam in hoger beroep geoordeeld.

Belanghebbende (X) was winnaar van een door haar werkgever (B) gehouden loterij. Zij kon meedingen in deze loterij als gevolg van het feit dat zij drie nieuwe werknemers heeft aangedragen bij haar werkgever. De loterij stond slechts open voor werknemers van B en meer specifiek alleen voor werknemers die drie nieuwe medewerkers bij B hadden aangedragen.

In geschil is of de door X gewonnen geldprijs van € 20.031 terecht door de Inspecteur tot het belastbaar inkomen uit werk en woning in de inkomstenbelasting is betrokken.

Rechtbank Noord-Holland heeft geoordeeld dat X enige inspanningen, in de zin van het werven of aanzoeken van kandidaat medewerkers, heeft moeten verrichten om mee te kunnen dingen in de loterij. Zonder het zijn van werknemer van B en zonder drie nieuwe medewerkers aan te brengen bij B heeft X niet kunnen meedingen met de loterij. Gelet op het voorgaande is er sprake van een zodanig nauw verband met de dienstbetrekking dat er sprake is van loon uit dienstbetrekking, aldus de Rechtbank.

Gerechtshof Amsterdam is het met dit oordeel van de Rechtbank eens. Het Hof voegt hieraan toe dat voor de beantwoording van de vraag of sprake is van loon uit dienstbetrekking bepalend is de mate van (causaal) verband met de dienstbetrekking, en niet uitsluitend of de bate een beloning vormt voor de door de werknemer verrichte arbeid.

X heeft op het in 2013 gelegen moment dat zij daadwerkelijk de prijs heeft gewonnen een voordeel genoten, dat rekening houdende met de maatschappelijke opvattingen, zakelijk aan de dienstbetrekking dient te worden toegerekend. Het voordeel bestaat uit het hele bedrag van de prijs.

 

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen