Geknoei in de boeken leidde tot schoonmaak bij EVBox

De beursgang van EVBox is vlak voor 2022 afgeblazen nadat de jaarcijfers over 2020 alsmaar werden uitgesteld. Daarnaast werd gemeld dat de jaarcijfers over 2019 herzien moesten worden, evenals de toekomstscenario's en het bedrijfsplan. 

Dit schrijft het FD na onderzoek naar de mislukte beursgang van EVBox. Uit het voorlopige jaarverslag van de holding EV Charged blijkt dat er 'materiële' fouten zijn ontdekt in de jaarrekening over 2019. Die zijn volgens het bedrijf ontstaan door 'oversight or misuse of facts'. EVBox heeft de vraag van de krant niet beantwoord of het bij de term 'misuse' in het jaarverslag gaat om mogelijk opzettelijk gemaakte fouten.

Het FD meldt verder dat de aanpassingen onder meer leidden tot een aanzienlijke daling van de behaalde marge over 2019. Die moest juist omhoog om de forse beurswaarde waar te maken. Ook schrijft de krasnt dat de brutomarge in 2019 6,5 miljoen euro lager uitkomt, ongeveer de helft van het eerder gerapporteerde resultaat. Omzet en verlies zijn eveneens aangepast in vergelijking met de goedgekeurde jaarrekening 2019. Het gevolg is volgens het FD dat EVBox er veel minder florissant voorstaat dan was gedacht.

Engie kocht het internationaal opererende EVBox in 2017, een start-up die installaties ontwikkelt om elektrische auto’s te laden. De Amerikaanse beursgang had het bedrijf op 1 miljard dollar moeten waarderen.

Accountant EY ging eerder akkoord met de nu gecorrigeerde cijfers over boekjaar 2019, vervolgt het FD. De krant voegt eraan toe dat EY al jaren de boeken van EVBox controleert. De externe accountant heeft de nieuwe jaarrekening over 2020 nog niet afgetekend.

Veel bestuurders zijn afgelopen jaren opgestapt of weggestuurd. CFO Rob Blasman vertrok al in april 2021. In september is COO Peter van Praet geschorst. Het FD wijst ook op andere bestuurders die onlangs EVBox verlieten of hun vertrek aankondigden: Hugo Pereira en Chief Commercial Officer Bram Poeth. Ook de raad van commissarissen is bijna helemaal vernieuwd.

Remco Samuels is benoemd tot interim-CEO van EVBox, afkomstig van Engie Global Development. Daar komt ook Imen Marrak vandaan, die het bestuur heeft versterkt. De positie van CEO Kristof Vereenooghe is onduidelijk. 

 

 

Gerelateerde artikelen