Gefronste wenkbrauwen over Duitse industrie

De omvangrijke Duitse industrie produceerde in februari 1,6 procent minder dan in de voorgaande maand. De krimp is een tegenvaller, want economen rekenden er juist op dat de productie zou groeien.

Duitsland is de belangrijkste handelspartner voor Nederland, waar veel industriebedrijven toeleveranciers zijn aan Duitse klanten. Eerder meldde het CBS al dat de Nederlandse industrie in februari met 2,5 procent terugviel ten opzichte van januari.

De voortekenen bij Duitse industriebedrijven waren juist goed. Zo hadden ze relatief goed gevulde orderboeken en was het ondernemersvertrouwen toegenomen. Econoom Carsten Brzeski van ING houdt er in een eerste reactie rekening mee dat het koude winterweer de industrie parten heeft gespeeld. Daarnaast kampen onder andere autofabrikanten wereldwijd met chiptekorten door de explosief gestegen vraag naar elektronica. Veel automerken hebben de voorbije maanden hun productie moeten verlagen.

Ten opzichte van februari vorig jaar, de maand voordat maatregelen tegen het coronavirus vrijwel heel Europa op slot gooiden, daalde de industriële productie van Duitsland volgens het federale statistiekbureau Destatis met 6,4 procent.

Voor de Duitse economie als geheel is de industrie een lichtpunt tijdens de tweede lockdown, die sinds december is ingegaan. Fabrieken kunnen ondanks alle beperkingen blijven draaien, in tegenstelling tot dienstverlenende branches zoals de horeca en detailhandel. In het voorjaar van 2020 werd de industrie nog hard geraakt doordat fabrieken sloten om coronabesmettingen te voorkomen.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen