‘Geen onduidelijkheid over vpb-plicht jeugdzorgorganisaties’

Er bestaat geen onduidelijkheid over de vraag of het bieden van jeugdhulp onder de vennootschapsbelasting valt. Dit antwoordt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën op Kamervragen.

Jeugdhulporganisaties zijn – na de wijziging in de bekostiging per 2015 – ongeacht de vorm waarin zij zijn georganiseerd doorgaans belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Voor een deel van de jeugdzorgorganisaties is het – na deze wijziging – de vraag of zij een beroep kunnen doen op de zorgvrijstelling net als ziekenhuizen, verpleeghuizen enzovoort.

Voor een ander deel – de jeugdzorgorganisaties die in het verleden al een beroep deden op de zorgvrijstelling – verandert er niets. De vrijstelling van vennootschapsbelasting voor zorginstellingen is al decennia inhoudelijk ongewijzigd gebleven.

Daarover kan dus ook geen onduidelijkheid bestaan. Waar het om gaat is vast te stellen of jeugdhulporganisaties – na de wijziging in de bekostiging per 2015 – voor deze vrijstelling kwalificeren. De staatssecretaris licht dat in zijn antwoorden nader toe.

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen