Gaat audit-technologie ook auditors auditen?

‘Big brother’ technologie helpt bij de boekencontrole – en controleert de controleurs.

De Australische technologie-consultant David Smith, oprichter van smithink,  waarschuwt dat geavanceerde audit-technologie niet alleen diepere en bredere controle van de financiële systemen van de cliënt mogelijk maakt, maar tegelijk ook de kantoren in staat stelt de efficiency van hun auditors gedetailleerd te meten en vergelijken.

Het is een goede zaak, aldus Smith, dat de controlerend accountant door dergelijke systemen in te zetten nog beter kan bepalen waar de grootste risico’s te vinden zijn. en zijn aandacht vooral daarop kan richten. Daarnaast worden natuurlijk de breedte en diepte van de controle enorm vergroot, en ontstaan mogelijkheden als continuous monitoring en auditing van de correctheid en compliance van de administratie.

“Maar omdat alle medewerkers bij hun controles gebruik maken van hetzelfde systeem of dezelfde systemen, kunnen deze ook precies monitoren en vastleggen wat elke accountant precies doet of nalaat. En van daaruit is het maar een kleine stap naar evalueren van ieders efficiency en effectiviteit, en het suggereren van noodzakelijk geachte verbeteringen.”

accountantsdaily.com

Gerelateerde artikelen