G20 ontdekken Bitcoin en Blockchain

De Financial Stability Board van de G20 kondigt regelgeving aan, die ongewenste disruptie door 'fintech' moet voorkomen.
De voorzitter van de FSB,  Mark Carney, schreef zaterdag jl. in een brief aan de centrale banken en ministers van Financiën, in vergadering bijeen in Shanghai dit weekend, dat de mondiale toezichthouders wellicht gedwongen zijn of worden om nieuwe regelgeving te ontwikkelen, die voorkomt dat innovaties uit de fintech het huidige financiële systeem ‘destabiliseren’ of ontwrichten.
 
De FSB gaat komende maanden onderzoeken wat de eventuele ‘systemische’ implicaties kunnen zijn van een verdere opmars van cryptovaluta, gedistribueerde grootboeken en dergelijke.
 
Het is voor het eerst dat de mondiale toezichthouders in het openbaar aandacht besteden aan fintech, in de zin dat de technologie de huidige betaalsystemen radicaal zouden kunnen veranderen. Tot op heden hebben zij vaak een oogje dichtgeknepen, omdat zij niet een sector willen afknijpen die nu nog klein is maar misschien in de nabije toekomst wel veel nieuwe banen zal kunnen creëren – en oude vernietigen.
 
De FSB kondigt aan in maart as. een vergadering te organiseren om de resultaten van een eerste verkenning te bespreken. 
 
Gerelateerde artikelen