Forrester: licentie-managers van grote softwareleveranciers imiteren Christian Grey

Vorige week werd hier reeds melding gemaakt van klachten dat softwareleveranciers steeds meer omzet persen uit hun traditionele customer base door zorgvuldig de kleine lettertjes van bestaande contracten te auditen. Marktanalist Forrester vergelijkt de praktijken van die auditors met die van die film, u weet wel.
Forrester meent dat de agressie waarmee de verkopers van de bedoelde leveranciers hun klanten onder druk zetten om meer te betalen overeenkomsten vertoont met het enthousiasme van de ‘held’ van Fifty Shades of Grey. Zij “onderzoeken elk grijs gebiedje in de bestaande overeenkomsten om een hogere rekening te kunnen rechtvaardigen”. 
 
Forrester’s researchafdeling die zich bezig houdt met sourcing en vendor management rapporteert dat ‘bronnen’ bij de bedrijven toegaven dat zorgvuldige, lees agressieve, licentie-audits dezer dagen goed zijn voor 20 tot 30 procent van de licentie-inkomsten. “Vaak gaat het inderdaad om al dan moedwillige under-licensing, maar er zijn legio voorbeelden gemeld van sales-mensen die op zijn minst eenzijdige interpretaties geven van kleine lettertjes en de praktijk van de afnemer. Vaak dateren de contracten nog uit de jaren ’90 van de vorige eeuw, en het is maar de vraag hoe een rechter van vandaag die formuleringen zal interpreteren.”
 
Het loont de moeite, is het advies, nog eens goed vast te stellen wie welke software gebruikt, wanneer updates en upgrades eigenlijk tot een nieuw product geleid hebben, of de licenties toestaan dat mensen samenwerken via één licentie en wanneer een gebruiker eigenlijk twee licenties zou moeten hebben.
 
En, waarschuwt Forrester: laat u niet te gemakkelijk overdonderen door ‘bullying tactics’ van de leverancier.
 
Gerelateerde artikelen