Flinke terugval dreigt voor Duitse industrie

De Duitse industrie heeft in oktober onverwacht veel minder nieuwe orders binnengekregen dan een maand eerder. Vooral uit het buitenland kregen de Duitse fabrieken flink minder opdrachten.

Dit blijkt uit cijfers van het Duitse statistiekbureau. De fabrieksorders daalden in oktober met 6,9 procent ten opzichte van september, terwijl economen in doorsnee hadden gerekend op een kleine toename. In september namen de orders nog met 1,8 procent toe op maandbasis. 

De buitenlandse orders namen in oktober met 13,1 procent af ten opzichte van een maand eerder, terwijl de orders uit het binnenland met 3,4 procent stegen.

De Duitse industrie heeft al langer te lijden onder problemen in de toeleveringsketen. Zo heeft met name de auto-industrie in het land last van het wereldwijde chiptekort. Ook andere materialen zijn schaars of hebben door problemen met transport een langere levertijd.

Volgens hoofdeconoom Carsten Brzeski van ING is de daling van de fabrieksorders in oktober een "koude douche" voor de Duitse economie, na het aanvankelijke sterke herstel van de sector van de coronacrisis.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen