FIU-Nederland analyseert aan Panamese structuren gelieerde transacties

In verband met de ontwikkelingen rond de Panama Papers heeft de Financial Intelligence Unit Nederland extra capaciteit vrijgemaakt. Momenteel worden alle mogelijk aan Panamese structuren gelieerde transacties aan een nadere analyse onderworpen.

Dagelijks is er berichtgeving over de inmiddels roemruchte documenten, afkomstig van het Panamese kantoor Mossack-Fonseca. “Natuurlijk zijn bekende namen voor de pers het meest aantrekkelijk om over te publiceren, echter voor FIU-Nederland is de focus veel breder. Vanzelfsprekend mocht de combinatie Panamese rechtspersonen, de trustsector en gelieerde geldstromen zich al jaren verheugen in extra aandacht van FIU-Nederland. Diverse dossiers zijn in de loop der tijd om die reden dan ook op vermoeden van witwassen ter beschikking van binnen- en buitenlandse opsporingsdiensten of Openbaar Ministerie gesteld,” aldus FIU-Nederland.

FIU-Nederland zet nu extra in op een analyse van aan Panamese structuren gelieerde transacties. Nieuw ontvangen meldingen, die aan de criteria voldoen, worden direct in de analyse opgenomen. De analyse heeft inmiddels, op basis van de momenteel beschikbare informatie, geleid tot een selectie van dossiers waarvan transacties en handelingen van notaris- en advocatenkantoren, trustkantoren en bancaire transacties indicaties van een hoog witwasrisico vertonen. Wanneer de indicaties sterk genoeg blijken zullen deze dossiers ter beschikking van het OM worden gesteld.

Gerelateerde artikelen